8 manieren om jezelf weer energieker te voelen

Hoe staat het de laatste tijd met jouw energiebalans? Heb je veel energie, of ben je vaak moe? Uitgeblust en uitgeput misschien zelfs?

Wanneer je moeder bent geworden, trekt dit helaas nogal een wissel op je energiebalans. Er zit vast niet voor niets ‘moe’ in het woord ‘moeder’. 😉
Er wordt méér van je gevraagd dan daarvoor en er is juist mínder tijd over voor jezelf. Dat wil echter niet zeggen dat er niets is wat je kan doen om minder vermoeid te zijn.

In deze blog geef ik jou graag een aantal tips om je weer wat energieker te voelen:

⭐️ Beweeg!

En daarmee bedoel ik echt niet meteen 4 avonden in de sportschool hoor. Maar zorg ervoor dat je zoveel mogelijk of in ieder geval meer gaat bewegen. Dit kan je ook in je gewone dag inpassen. Breng je kinderen op de fiets in plaats van met de auto naar school of de opvang (of ga juist lopen in plaats van fietsen). Dans ’s avonds na het eten nog een kwartier met je kinderen. Of ren nog een paar keer vaker de trap op voor alle spullen die je nodig hebt van boven. 😉

⭐️ Ga naar buiten

Zowel frisse lucht als zonlicht hebben een positieve invloed op ons lichaam. Ook hier geldt neem de fiets of ga te voet. Ga lekker met je kinderen naar buiten. Of op werkdagen: wandel een rondje in je pauze met collega’s. Of doe een telefonische vergadering eens tijdens een wandeling buiten (heb je ook meteen je beweging!).

⭐️ (OK, deze gaat pijn doen…) Let op met suiker, alcohol en cafeïne

Ik weet het… hoe overleef je het als moeder zonder…? 😉
Het punt is echter dat deze op de korte termijn lijken te helpen, maar we onszelf op de langere termijn er minder plezier mee doen. Door het minderen (of zelfs stoppen), slaap je beter, verbetert je humeur en zie je er jonger uit. En dit alles helpt je weer naar een energieker gevoel. In periodes dat je echt laag in je energie zit is het dus goed om te minderen.

⭐️ Drink genoeg water

Als je te weinig water drinkt kan dat leiden tot vermoeidheid. Zorg er dus voor dat je er voldoende van drinkt. Het liefst minstens 1,5 liter of zelfs 2 liter op een dag. Vergeet je het soms gewoon in de drukte van de dag? Vul een halve liter flesje en spreek met jezelf af dat het vóór de lunch, het avondeten en het naar bed gaan leeg moet zijn. Is het op dat moment nog niet leeg, dan drink je het dan alsnog op. Zo komt het hopelijk vanzelf meer in je systeem te zitten.

⭐️ Zorg voor voldoende slaap

Ik wéét het…. Dit kan een flinke uitdaging zijn als moeder. Zeker als je nog (of weer) te maken hebt met gebroken nachten. En die paar uurtjes in de avond, als ze eindelijk op bed liggen en alles weer is opgeruimd, dát zijn de uurtjes voor jezelf. Ook ik blijf dan (ondanks mijn goede voornemens) regelmatig net weer even te lang beneden op de bank hangen.
Doe je in de avond dingen waar je energie van krijgt? Dan zeg ik: doen! Ook al lig je daardoor later op bed. Maar als je vooral op de bank hangt voor een schermpje, gun het jezelf dan om even 2 of 3 avonden écht op tijd naar bed te gaan. Je zal merken dat het je goed doet. Zet eventueel een wekker op de tijd dat je naar bed wil gaan om je eraan te herinneren.

⭐️ Plan ontspanning/me-time in

Waar jij van ontspant weet je natuurlijk zelf het beste! Even mediteren? Yoga? Een goed boek? Een rustig kopje koffie? Een massage? Een bad? Muziek luisteren? Een podcast luisteren? Doe het! Al is het maar 15 minuten. Zet dit op je to-do lijst en plan het in.

⭐️ Maak een 50-leuke-dingen-lijst

Met daarop, je raadt het al, 50 dingen die jij leuk vindt om te doen en waar je dus energie van krijgt. Dit kunnen hele ‘grote’ dingen zijn, maar het kunnen ook kleinere dingen zijn. Zorg ervoor dat je iedere week minstens 2 dingen van je lijst doet.

⭐️ Zorg voor balans

Maak eens de balans op tussen jouw energievreters en energiegevers. Welke dingen in jouw leven vréten energie en welke dingen laden jou op? Als je wil heb ik hier een goede oefening voor. Mail me dan even om hierom te vragen!

Nou geloof ik echt in deze tips en wéét ik dat ze werken. (Dus ik hoop natuurlijk dat je er wat aan hebt en dat je de energie weer vaker zult voelen stromen! 😊)
Maar je weet zelf ook wel hoe het gaat met goede voornemens en nieuwe gewoontes. Vaak lukt het je een tijdje om dingen anders te doen, maar na een paar dagen of weken versloft de boel en raak je ontmoedigd en gefrustreerd.

Wat écht helpt is om te veranderen hoe je in de wedstrijd zit. Hoe je naar situaties kijkt, hoe je ze ervaart en hoe je je opstelt. Hoe je naar jezelf kijkt en wat je van jezelf vraagt. Dan kan je pas echt voor blíjvende verandering gaan.

Download dan ook vooral mijn gratis e-book ‘Hoe je als drukke moeder meer rust ervaart’ om je hierbij te helpen.


Of maak eens een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek. Dan kunnen we kijken of ik jou hier misschien bij kan helpen!

Deel dit bericht