5 simpele tips om beter te worden in nee zeggen

Vind jij het ook zo lastig om nee te zeggen? Misschien omdat je het anderen graag naar de zin wil maken? Of omdat je hebt geleerd je aan een ander aan te passen? Of misschien omdat je graag aardig gevonden wil worden?
En baal je later dat je je weer voor het karretje van een ander hebt laten spannen?

Daar ga ik jou in deze blog mee helpen. Want hoe fijn zou het zijn als jij beter zou worden in het aangeven van je grenzen? Ik geef je 5 simpele tips waardoor nee zeggen je beter af zal gaan en je daarmee vaker ja gaat zeggen tegen jezelf.

Waarom is nee zeggen zo moeilijk?

Veel mensen vinden het zo moeilijk om nee te zeggen, omdat dit op de korte termijn nadelig lijkt. Je loopt het risico op een teleurgestelde reactie of zelfs een conflict met de ander. En velen voelen zich schuldig na nee te hebben gezegd. Op dat moment lijkt het dus de betere keus om ja te zeggen en deze onplezierige gevolgen zo te vermijden.

Waarom is nee zeggen belangrijk?

Op de korte termijn lijkt het misschien voordelig om ja te zeggen, maar op de lange(re) termijn krijg je ineens te maken met de nadelige gevolgen ervan. Wanneer je op alle verzoeken ja zegt, is de kans groot dat dit ten koste gaat van jezelf. Bedenk zelf maar eens wat het jou kost. Je nachtrust? Je goede humeur? Je gezondheid? Tijd voor je partner en/of kinderen? De ja naar een ander, is een nee naar jezelf.

En als je eigenlijk de tijd of energie al niet had om aan het verzoek te voldoen kan het ook nog eens gebeuren dat je op de lange termijn de ander juist teleurstelt met een ja. Omdat je het maar half, of te laat doet. Had je toch beter nee kunnen zeggen….

Zo gaat het je tóch lukken om nee te zeggen!

Des te meer reden dus om vaker nee te gaan zeggen. In ieder geval op de momenten dat je dit zelf het liefste zou doen. Met de volgende 5 tips gaat dit jou voortaan tóch lukken.

Tip 1: Ken jouw ‘ja’

Zoals ik eerder aangaf is de ja naar een ander, een nee naar jezelf. Het positieve hiervan is dat het ook andersom werkt. Een nee naar de ander is een ja naar jezelf en/of naar jouw gezin. Houd voor ogen wat de ‘ja’ is achter jouw nee. Op die manier hoef je je (hopelijk) minder schuldig te voelen en weet je in ieder geval beter waar je het voor doet.
Je kan deze ja zelfs benoemen richting de ander.

Bijvoorbeeld:  “Nee, dat gaat me helaas niet lukken…..
…..ik heb mijn zoontje beloofd dat ik op tijd thuis zou zijn vandaag”.
…..ik heb met mijn coach/partner afgesproken dat ik geen nieuwe verantwoordelijkheden oppak. Ik ben aan het proberen meer in balans te komen”.
…..ik heb echt een paar avonden rust nodig als ik niet om wil vallen”.  

Tip 2: Hou het simpel

Vaak zijn we geneigd om onszelf, uit schuldgevoel, uitgebreid te verantwoorden als we ergens nee op zeggen. Je hóeft echter helemaal geen uitleg te geven bij een nee. Tenminste, meestal niet. Probeer je antwoord gewoon eens te beperken tot ‘Nee’. Of tot ‘Nee, dat gaat me helaas niet lukken.’ Als je dat lastig vindt kan je ook gaan voor ‘Wil je de korte of de lange nee?’. Het zal je verbazen hoeveel mensen de korte nee zullen kiezen.

Tip 3: Vraag bedenktijd

Soms zeg je ja uit automatisme of omdat je je voor het blok voelt gezet. De ander vraagt je iets en je hebt het gevoel dat je hier snel een antwoord op moet geven. Je reflexen nemen het over en je vervalt al snel in een ja.

Dit kan je voorkomen door aan te geven dat je er eerst even over na wil denken. Afhankelijk van het soort verzoek kan je er dan een paar minuten tot een paar dagen later op terug komen. Je hebt dan na kunnen denken of je ja of nee wil zeggen. Ook kun je je voorbereiden op hóe je dit wil gaan zeggen. Dat maakt het geven van een nee gemakkelijker.

Tip 4: Zorg voor zelfvertrouwen

Zelfs al je je hebt kunnen voorbereiden vind je het misschien nog steeds moeilijk om nee te gaan zeggen. Probeer dan eens een krachtpose om het met meer zelfvertrouwen te kunnen doen. Zoek een plekje waar je niet gestoord wordt en neem twee minuten lang een krachtpose aan waarin je jezelf groot maakt. Bijvoorbeeld de ‘superwoman pose’: ga rechtop staan, je voeten op schouderbreedte uit elkaar, borst vooruit, kin omhoog en handen in je zij. Na deze twee minuten zul je meer kracht voelen en uitstralen. Gebruik deze kracht vervolgens om nee te gaan zeggen.

Tip 5: Probeer het gewoon!

We durven geen nee te zeggen omdat we opzien tegen de – mogelijk – negatieve reactie van de ander. In de praktijk valt dit echter vaak reuze mee! In ons hoofd maken we het spannender dan het eigenlijk is.
Ga het gewoon eens proberen en zeg deze week minstens één keer nee tegen een verzoek waar je normaal gesproken ja tegen zou zeggen. En ervaar maar eens hoe dat voelt.
Misschien smaakt het zelfs naar meer…!

Tot slot: blijf bij je besluit

Als je het dan is gelukt om nee te zeggen, blijf dan bij je besluit. Focus je op de positieve kanten ervan; op wat het jou (en je gezin) oplevert dat je nee hebt gezegd. Wees vooral ook trots op jezelf! Je bent aan het leren en dat is niet altijd gemakkelijk. En onthoud: oefening baart kunst. Door vaker nee te gaan zeggen, wordt je er vanzelf beter in.

Vind jij het vooral lastig om nee te zeggen omdat je het lastig vindt om keuzes te maken en denkt álles te moeten doen?
Lees dan meer over de valkuil ‘alle ballen hoog houden’ in mijn gratis e-book ‘Hoe je als drukke moeder meer rust ervaart’

 

Deel dit bericht