Vergoedingen

Als je coaching wil, is het fijn om te weten welke vergoedingsmogelijkheden er zijn.
Niet voor iedereen zal het mogelijk zijn om coaching (deels) vergoed te krijgen, maar het is de moeite om te checken of een van onderstaande mogelijkheden voor jou geldt:


OVERLEG MET JE WERKGEVER
De beste kansen op vergoeding zijn er door je coachtraject te laten betalen door je werkgever. Bijna iedere werkgever heeft een budget beschikbaar voor de ontwikkeling van haar personeel. Ga in gesprek met je leidinggevende om hier aanspraak op te kunnen maken en dit te kunnen gebruiken voor een coachtraject. Goed om te weten: coaching is vergeleken met andere vormen van persoonlijke ontwikkeling relatief goedkoop en effectief voor bedrijven en wordt dus zeer vaak vergoed en zelfs gestimuleerd door HR-managers.

Daarnaast kunnen bedrijven soms zelfs subsidies ontvangen die ze kunnen inzetten voor de ontwikkeling van hun werknemers. Zo is er bijvoorbeeld voor MKB-bedrijven en voor grootbedrijven uit de sectoren landbouw, horeca- en recreatie, de SLIM-regeling.

CHECK JE CAO
Coaching wordt steeds gangbaarder en meer en meer werkgevers en vakbonden zien de waarde in van persoonlijke ontwikkeling. De kans is aanwezig dat in je CAO zelfs al een persoonlijk ontwikkelbudget is opgenomen. Het meest voorkomende bedrag is 500 euro per jaar. Je CAO is online terug te vinden of op te vragen bij je HR-manager


VASTSTELLINGSOVEREENKOMST
Gaat het juist niet zo lekker op je werk en ziet het er naar uit dat je wil of moet vertrekken vanwege een reorganisatie of gedwongen ontslag? Een vaststellingsovereenkomst (VSO) is het contract waarin jij met je werkgever afspraken maken over de voorwaarden waaronder een ontslag met wederzijds goedvinden plaats kan vinden. De voorwaarden in zo’n VSO zijn onderhandelbaar en een coachtraject (of begeleiding naar ander werk) komt daarbij regelmatig voor.

LANGDURIG UITGEVALLEN?
Ben je langdurig ziek? De Wet Verbetering Poortwachter is er om langdurig ziekteverzuim te verminderen. Een coachtraject kan jou helpen in je re-integratie. Bespreek dit met je arbo-arts.

Ook wanneer je een UWV uitkering ontvangt zijn er mogelijkheden. Het UWV stelt geld beschikbaar voor herstel en integratie, waarbij een coachtraject jou zou kunnen helpen. Bespreek dit met je UWV coach.

CHECK JE ZIEKTEKOSTENVERZEKERING
Bij deze optie geef ik je weinig kans, want coaching valt helaas niet onder de basisverzekering en meestal ook niet onder de aanvullende verzekering. Toch is het de moeite waard om de voorwaarden van je verzekering eens goed na te gaan. Kijk in ieder geval onder de noemer counseling, psychosociale hulpverlening, alternatieve behandelingen/geneeswijzen of gezond leven. Wie weet heb jij wel een sympathieke zorgverzekeraar die het vergoed.

BELASTINGAFTREK VOOR ONDERNEMERS
Kosten voor coaching voor zelfstandig ondernemers is in sommige gevallen aftrekbaar van de belasting als bedrijfskosten. Kijk voor meer informatie op de website van de belastingdienst, of beter nog, overleg met je accountant.